Maailman ensimmäinen 10 MWh Elstor-yksikkö käytössä

Elintarvikevalmistaja Herkkumaa Oy siirtyi ensimmäisenä päästöttömään tuotantoon Elstor-teknologian avulla. 06.06.2023 klo 13:00 | Herkkumaa Oy Herkkumaa on ensimmäinen yritys maailmassa,…

Elintarvikevalmistaja Herkkumaa Oy siirtyi ensimmäisenä päästöttömään tuotantoon Elstor-teknologian avulla.

06.06.2023 klo 13:00 | Herkkumaa Oy

Herkkumaa on ensimmäinen yritys maailmassa, joka on ottanut käyttöön Elstor Oy:n kehittämän 10 MWh:n kokoluokan energiavarastointiyksikön. Tämä mahdollistaa höyryn tuottamisen ilman CO-päästöjä. Herkkumaa on investoinut vähentääkseen ympäristökuormaansa ja nyt he käyttävät fossiilivapaata lämpövarastoratkaisua höyryn tuotannossa. Ratkaisu on päästötön, kustannustehokas ja hiilivapaa. Innovatiivinen hanke on saanut tukea Business Finlandilta.

Herkkumaaelstor Tiedotekuva

Uusi teknologia tarkoittaa hiilivapaata tuotantoprosessia sekä tuhansia neliöitä käsittävän kiinteistön päästötöntä vesikiertolämmitystä.

Kuva: Herkkumaa, Elstor

Herkkumaa päätti korvata nykyisen, noin 264 000 litraa kevyttä polttoöljyä vuodessa (2021) käyttävän järjestelmänsä Elstor Oy:n kehittämällä lämmönvarastoratkaisulla vihreän siirtymän vastuulliseen tuotantoon sitoutumisen ja kestävän liiketoiminnan näkymien vuoksi. Tämä aloite on merkittävä jatko 2021 toteutetulle prosessivesien energian talteenottojärjestelmälle. Höyryllä on tärkeä rooli elintarviketuotannossa, sillä koko tuotanto nojaa höyryyn korkeita lämpötiloja vaativien lämmityskattiloiden, lämpökäsittelyn ja steriloinnin kaltaisissa tehtävissä.

Uudella Elstor-järjestelmällä fossiiliset polttoaineet korvataan hiilivapaalla sähköllä, jonka energia varastoidaan lämpöakkuun Tämä varmistaa päästöttömät prosessit ja pienentää Herkkumaan tuotannon hiilijalanjäljen teoreettisesti nollaan. Kustannustehokkuutta tukee lämpövaraston lataaminen aina vuorokauden alhaisempien sähköhintojen aikaan, sekä erinomainen sopivuus sähköverkkojen taajuudensäädön reservimarkkinoille.

Tällä ratkaisulla saavutettu ennustettavuus helpottaa myös hinnoittelua, mikä hyödyttää viime kädessä kuluttajia. Öljyn hinnan merkittävä nousu on vaikuttanut elintarviketeollisuuteen. Fossiilisista polttoaineista luopuminen ei ole vain ekologinen valinta, vaan myös kustannuskysymys.

”Fossiilisten polttoaineiden hintojen heilahtelu on tehnyt tuotantokustannusten ennustamisen haastavaksi. Tuotannon siirtäminen fossiilivapaisiin energialähteisiin vähentää hintojen epävakautta ja helpottaa hinnoittelua, mikä vaikuttaa suoraan kuluttajien lompakkoon. Tulevaisuuden ratkaisu on suunniteltu varmistamaan, että saatavuus ja raaka-aineiden hinnoittelu ei tule olemaan ongelma”, kertoo Herkkumaan toimitusjohtaja Atte Rekola.

”10 MWh:n mittaluokan lämpövarastomme vuosittain tuoma CO₂ päästövähennys vastaa noin 700 henkilöauton käytöstä syntyvää päästömäärää korvatessa fossiiliset polttoaineet höyryn tuotannossa” toteaa Elstorin toimitusjohtaja Kari Suninen. ”Elstorin laitteen valmistuksesta syntyneet CO₂ päästöt ovat kuitattu jo noin 6 kuukauden käytön jälkeen. On hienoa, että Herkkumaa katsoo kokonaisvaltaisesti tulevaisuuteen, panostaa vihreään siirtymään ja kilpailukykyyn investoimalla ennakkoluulottomasti yhteistyöhömme”, jatkaa Suninen.

Sekä kuluttajat että yritysasiakkaat ovat kiinnostuneita päästöjen vähentämisestä ja kestävästä kehityksestä. Pieni hiilijalanjälki toimii myyntivalttina vientimarkkinoilla.

Lisätietoja:

Herkkumaa OyAtte Rekola, toimitusjohtaja+358 40 0902590atte.rekola@herkkumaa.fiElstor OyKari Suninen, toimitusjohtaja+358 40 5583706kari.suninen@elstor.fi

Linkit:

www.herkkumaa.fi

www.elstor.fi

Lisätietoja yrityksistä:

Herkkumaa Oy

Hämeenlinnassa sijaitseva Herkkumaan moderni elintarviketehdas on yksi maamme johtavia säilykevalmistajia. Miljoonat kilot korkealaatuisia raaka-aineita kypsyy valikoitujen sopimusviljelijöiden pelloilla, ja muuttuvat herkullisiksi säilykkeiksi elintarvikealan ammattilaisten taitavissa käsissä. Tehtaalla valmistuu vihannessäilykkeiden lisäksi herkullisia hilloja, marmeladeja, maustekastikkeita sekä majoneeseja. Tuotteisiin säilötään Suomen kesä ja luonnon omat puhtaat maut suomalaisia perinteitä ja makutottumuksia kunnioittaen.

Elstor Oy

Lappeenrantalaisen Elstorin tavoite on muuttaa höyryn ja lämmön tuotanto päästöttömäksi kestävällä tavalla. Elstorin EU:ssa, USA:ssa, Intiassa ja Kiinassa patentoitu ratkaisu tuo merkittäviä säästöjä käyttökustannuksissa eliminoiden samalla CO-päästöjä. Yksi 5 MWh:n Elstor-perusyksikkö säästää noin 480 tonnia hiilidioksidia vuodessa.

Lue seuraavaksi