Herkkumaa

Moderni ratkaisu mahdollistaa hiilineutraalin tuotantoprosessin Herkkumaan säilyketehtaalla Herkkumaa päätti korvata nykyisen, noin 264 000 litraa kevyttä polttoöljyä vuodessa (2021) käyttävän…

 • Tuplayksikkö 10 MWh varastokapasiteetilla
 • Korvattu kevyt polttoöljy prosessihöyryntuotannossa täysin
 • Vuosittainen päästövähennys 790 tonnia

Moderni ratkaisu mahdollistaa hiilineutraalin tuotantoprosessin Herkkumaan säilyketehtaalla

Herkkumaa päätti korvata nykyisen, noin 264 000 litraa kevyttä polttoöljyä vuodessa (2021) käyttävän järjestelmänsä Elstor Oy:n kehittämällä lämmönvarastoratkaisulla vihreän siirtymän vastuulliseen tuotantoon sitoutumisen ja kestävän liiketoiminnan näkymien vuoksi. Höyryllä on tärkeä rooli elintarviketuotannossa, sillä koko tuotanto nojaa höyryyn korkeita lämpötiloja vaativien lämmityskattiloiden, lämpökäsittelyn ja steriloinnin kaltaisissa tehtävissä.

Lähtötilanne fossiilisilla polttoaineilla

Herkkumaan elintarvike tehdas Tuuloksessa tuotti kaiken tarvitsemansa prosessihöyryn polttamalla kevyttä polttoöljyä. Vuosittainen öljynkulutus höyryntuotannossa oli noin 270 000 litraa. Höyryntuotannon hiilidioksidipäästöt olivat noin 790 tonnia vuodessa.

”Fossiilisten polttoaineiden hintojen heilahtelu on tehnyt tuotantokustannusten ennustamisen haastavaksi. Tuotannon siirtäminen fossiilivapaisiin energialähteisiin vähentää hintojen epävakautta ja helpottaa hinnoittelua, mikä vaikuttaa suoraan kuluttajien lompakkoon. Tulevaisuuden ratkaisu on suunniteltu varmistamaan, että saatavuus ja raaka-aineiden hinnoittelu ei tule olemaan ongelma”

Atte Rekola, Toimitusjohtaja, Herkkumaa Oy

Nykyinen tilanne Elstorin laitteella

Uudella Elstor-järjestelmällä fossiiliset polttoaineet on korvattu hiilivapaalla sähköllä, jonka energia varastoidaan lämpöakkuun. Tämä varmistaa päästöttömät prosessit ja pienentää Herkkumaan tuotannon hiilijalanjäljen teoreettisesti nollaan. Kustannustehokkuutta tukee lämpövaraston lataaminen aina vuorokauden alhaisempien sähköhintojen aikaan, sekä erinomainen sopivuus sähköverkkojen taajuudensäädön reservimarkkinoille.

Tällä ratkaisulla saavutettu ennustettavuus helpottaa myös hinnoittelua, mikä hyödyttää viime kädessä kuluttajia. Öljyn hinnan merkittävä nousu on vaikuttanut elintarviketeollisuuteen. Fossiilisista polttoaineista luopuminen ei ole vain ekologinen valinta, vaan myös kustannuskysymys.

Yksittäisen vuorokauden korkeimmat tuotantomäärät ovat olleet yli 20 MWh:n tasolla varastokapasiteetin ollessa 10 MWh. Elstorin laitteen itsenäiset lataus- ja purkuprosessit sekä kyvykkyys yhtäaikaiseen lataukseen ja purkuun ovat merkittäviä hyötyominaisuuksia.

”Arvostamme erityisesti Elstor-projektissa ympäristötavoitteidemme saavuttamisen mahdollistavaa hiilivapautta, mutta myös sen käytön helppoutta.  Loppukäyttäjä saa nopeasti tarpeellisen höyryn ja tuotantojen aloitukset ovat ripeitä”

Sari Paavola, Tehtaanjohtaja, Herkkumaa Oy

Tekoälypohjainen optimointi

Tekoälypohjainen latauksen optimointi tarkkailee jatkuvasti tulevia sähkön hintoja, tulevaa kulutusta sekä varaston kapasiteettia valitakseen kaikista edullisimmat lataustunnit. Optimointi Herkkumaan laitteen latauksessa on toiminut erittäin hyvin. Asiakkaan kustannusten minimoinnin lisäksi sähköverkko hyötyy joustavasta kulutuskapasiteetista. Laitteen lataus tasaa sähköverkon kuormaa. Tämän lisäksi laite osallistuu myös reservimarkkinoille sähköverkon tasapainottamiseksi.

Miksi Elstor?

Herkkumaa päätyi höyryntuotantoratkaisussaan Elstorin ratkaisuun saavuttaakseen aidosti hiilineutraalin tuotantoprosessin. Muihin hiilineutraaleihin vaihtoehtoihin verrattaessa Elstorin laitteen hyödyt syntyvät latauksen hintojen optimoinnista sekä sähköverkon tukemisesta sen rasittamisen sijaan.

”Pitkälle kehitetty automaatio mahdollistaa reaaliaikaisen seurannan ja oman toimintamme jatkuvan kehittämisen. Dataa seuraamalla saamme syvällisempää tietoa omista prosesseistamme.”

Harri Halonen, Tekninen päällikkö, Herkkumaa Oy

Referenssit

790 t / v
poistettuja hiilidioksidipäästöjä

Herkkumaa

 • Tuplayksikkö 10 MWh varastokapasiteetilla
 • Korvattu kevyt polttoöljy prosessihöyryntuotannossa täysin
 • Vuosittainen päästövähennys 790 tonnia
320 t/v
poistettuja hiilidioksidipäästöjä

Lappeenrannan Lämpövoima

 • Perusyksikkö 5 MWh varastokapasiteetilla
 • Korvaa maakaasua paikallisen kaukolämmön tuotannossa
 • Vuosittainen päästövähennys 320 tonnia
< 300 t / v
poistettuja hiilidioksidipäästöjä

Kaskein Marja

 • Perusyksikkö 5 MWh varastokapasiteetilla
 • Korvaa maakaasun käyttöä höyryntuotannossa
 • Päästövähennyspotentiaali jopa 300 tonnia vuodessa
Elstor logo
340 t / v
poistettuja hiilidioksidipäästöjä

Oy Roberts Ab

 • Perusyksikkö 5 MWh varastokapasiteetilla
 • Tulee korvaamaan maakaasua prosessihöyryn tuotannossa
 • Vuosittainen päästövähennys arviolta noin 340 tonnia